Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

Anne-Mie Van Kerckhoven

37 2013 12 l'a%cc%82me ne peut rien d'elle  me%cc%82me %28chap.34%29 100 x 150 cm kopie 2 (c)image: AMVK
L'âme ne peut rien d'elle-même, 2014
Andere , 150 x 100 cm
Casein paint, acryl paint and spray paint on digital prints, mounted on wooden board with glue and metal screws

"Eén van de PVC-collages ‘PLAYGIRLS’, geïnspireerd door ‘La Fontaine d’Aréthuse (1910)’ van componist K. Szymanowski. Pagina’s van het naaktmagazine Playgirl (Baltimore, 1958) dienden als startpunt. De werken bevatten teksten uit het boek ‘Rhythmanalysis’ van Marxist L.Lefebvre (Parijs, 1992) en stukken van de eerste tekst die ik ooit schreef op een computer, in 1980. De titels en inhoud van de werken hebben te maken met de verschillende hoofdstukken van “Le Miroir des Âmes Simples et Anéanties et que seulement demeurent en vouloir et Désir d’Amour” (Parijs, 1300) van de mystieke Marguerite Porete. Ik voel me zeer verbonden met haar individualiteit en passie. De Playgirls werden gemaakt voor mijn Zeno X-tentoonstelling '3 Carrels (Degenerate Customized Solutions)'." — AMVK