Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

Anne-Mie Van Kerckhoven

2005 stoel 1 van de 6  met armleuning (c)image: AMVK
Chairs with HeadNurse motive, 2005
Andere , Dimensions variable

"Ik heb twee armstoelen en vier gewone stoelen van mijn grootmoeder opnieuw gestoffeerd met stof met beeldmateriaal van ‘HeadNurse’. Charles Baudelaire schreeuwt in de tweede helft van de 19e eeuw: “Le Satanisme a gangé!” en opent doodmoe de poorten naar het Modernisme zoals we het nu kennen. Op hetzelfde moment wordt in Noord-Amerika het Pragmatisme geboren, een materialistische filosofie van de Nieuwe Wereld waarvan Richard Rorty in 1979 de meest extreme aanschouwer zal worden.

1915: in Moskou begint Suprematisme met ‘The Black Square’ van Kazimir Malevitsj. Op hetzelfde moment in Frans-Amerika is er ‘The Big Glass’ van Duchamp, doorzichtig, tweezijdig, nooit afgemaakt. Gebroken, werd het een icoon.
1966: In New York toont Barnett Newman ‘Who’s afraid of Red, Yellow and Blue’, abstract expressionisme.
Januari 2004: In Gent handelt mijn interactief werk ‘Rorty The Headroom’ het laatste werk van mijn HeadNurse-cyclus over alle –ismes, in het bijzonder over alle angstige waarderingen voor ?symptomatische? spirituele wezens die vooral effect hebben op verkeerd gebalanceerde organische structuren.

Waar Descartes het had over het Suprematisme van reden over gevoelens, had Rorty zijn kijk op het Suprematisme van de realiteit over perceptie. En wat dan met het digitale?" — AMVK