Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

AMVK: Installations

Losse foto 72dpi 1 %281%29 (c)image: AMVK
Belgisch Spleen, 1992
Installatie , Dimensions variable
Monoprints and paintings on transparent Plexiglass and PVC

"Combinaties van mono-print en schilderijen op transparant Plexiglas en PVC: zelfportretten gemaakt voor mijn installatie ‘Belgisch spleen’ in Parbleu, Antwerpen. “Belgisch spleen” (een antwoord op “Spleen de Paris” door Charles Baudelaire) was in eerste instantie een Brepols-agenda voor financiële inkomsten en uitgaven dat ik met handgeschreven gedachten en reflecties invulde van 1974 tot 1992. Ik klasseerde de notities per dag van het jaar, om te ontdekken of bepaalde onderwerpen en gedachten terugkeerden in bepaalde periodes in het jaar, hopend dat ik een systeem en een evolutie in deze chaos van wervelende en stormende gedachten zou vinden. Het zelf dat voortdurend wordt geconfronteerd met zijn eigen beeld heeft de neiging om vervreemd en poëtisch, een levende hybride van talen te worden." 

− AMVK