Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

AMVK: Film

De Mens in het Dier, 1985
Video , 00:16:04
video (U-Matic), digitised, sound

"Over interpretatie en herinterpretatie. De wetten van het denken, morele kracht, de kracht van het beeld. In de originele installatie toont een centraal scherm een persoonlijke visuele interpretatie van Aristoteles’ wet over zijn en niet-zijn. Aan elke kant staat een kleinere monitor met beelden van een bewakingscamera waarop mensen drie dubbelzijdige schilderijen in een andere ruimte bekijken."

"Elke installatie, elk kunstwerk is een overlevingsmechanisme, is het resultaat van een mechanisme dat een rol speelt in een bepaalde periode in mijn leven. Elke periode in mijn leven is afgelijnd door een serie van entiteiten die zich automatisch ontwikkelen tot een specifiek thema. Dit mechanisme bestaat uit entiteiten als gevoelens, concepten en indrukken, die leiden naar een thema. Door deze thema’s te gebruiken, ben ik in staat ze te controleren. Ik kan ze een logische plaats in mijn leven geven. Je zou kunnen zeggen dat ik  mijn innerlijk proces vertaal of kanaliseer naar een externe, driedimensionale structuur. Het proces stopt zichzelf in de vorm van een “artefakt”."

− AMVK


Camera: AMVK, Paul Willems

Editing: AMVK, Lu-Group

Soundtrack: AMVK

Actors: Wouter De Rijck, DDV, Marc Vanrunxt, AMVK

Produced by: ICC Antwerpen, Club Moral