Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

AMVK: Film

Achterover/Backwards, 2000
Video , 00:05:00
computer animation

"Een achteroverleunende vrouw verandert traag van kleur, waardoor de afbeelding het aspect krijgt van bepaalde periodes uit de kunstgeschiedenis. Abstracte vormen komen en gaan zoals gedachten. De bewegingloze figuur verhoudt zich tot het abstracte, zoals de kleuren zich tot de betekenisgeving van de afbeelding verhouden. 

Het geluid is "distorted Webern", een geluidsimpressie van muziek van Webern op een versleten taperecorder in mijn schildersatelier.

Het geheel roept een sfeer op van overgave en transcendentie."

− AMVK


Editing: AMVK

Animation: AMVK

Soundtrack: Distorted Webern by AMVK

Produced by: AMVK / Club Moral