Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

AMVK: Film

Wat Magnetisme is, 2005
Video , 00:12:00
computer animation

"In oktober 2003 heb ik gedurende 21 dagen in Mar Del Plata in Argentina een workshop gegeven in het frans die simultaan werd vertaald in het spaans door German Scalona, dichter-tekenaar uit die kuststad. Door deze omstandigheden groeide er na enkele dagen een merkwaardige band tussen ons en was German op het einde compleet bezeten geraakt door mijn gedachtengoed als kunstenaar. Wat naar zijn zeggen voor hem een grote openbaring was. Zijn leven is er door veranderd. Het mijne ook.

In de loop van de weken werd onze innerlijke gelijkenis duidelijker en duidelijker, werden we meer dan eens mentaal één, wat ook tot serieuze ongemakken leidde. We besloten onze ontmoeting te bezegelen en te bezweren met een rituele reis naar een magnetisch bos op 100km van Mar Del Plata. We zouden eerst samen ontbijten, een taxi nemen naar het busstation, de bus nemen, en dan een taxi naar het afgelegen bos, waarvan de kruinen in elkaar groeien. We gingen in het bos eten en een beetje slapen. We besloten dat ik alles wat gebeurde zou filmen en dat het werk dat er zou uit voortkomen een kunstwerk van ons beide zou worden. German was een aidspatient en heeft een zeer zwakke gezondheid. Hij overleeft door geneesmiddelen en zegt dat het alchemistische het ware materialisme is.

Tijdens de filmopnamen in het bos verdwenen de kleuren in mijn camera vanwege de hoge magnetische lading in de lucht. Er zijn ook geen vogels in het bos en het is er muisstil terwijl het altijd waait. Vanwege de magnetische spanning kan men gekleurde schichten zien tussen de stammen van de bomen. De kleur van die schichten openbaart een waarheid en voorspelt de toekomst voor wie hem ziet. In een veldje in de buurt van het bos zit een man die papieren verkoopt waarop de betekenis van de kleuren staat.

Na ons bezoek aan het bos zijn we tot aan de zee gegaan. Terwijl ik in het water was schreef German de volgende tekst op zijn T-shirt:"2003: Gesammtkunstwerk. Es imposible hablar de politica sin hablar de soledad." 

− AMVK


Camera: AMVK

Editing: AMVK

Animation: AMVK

Soundtrack: Mauro Pawlowski, AMVK

Actors: German Scalona

Produced by: Club Moral