Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

AMVK: Film

Amvk videosheet 16 (c)video still: AMVK
Solo uit Hyena, 1989
Video , 00:03:00
super 8 film

Fragment (solo) uit de productie Hyena van Marc Vanrunxt, in 1 take gefilmd in de ruimte van De Beweeging in Antwerpen-Zuid. De camera beweegt mee met danser Vanrunxt. Het resultaat is een intuïtieve, supergeconcentreerde, onmiddellijke reactie van de ene kunstenaar op de uitdrukking van de andere kunstenaar.

“De kracht van de aantrekking die Anne-Mie Van Kerckhoven ondervindt als het lichaam van Marc Vanrunxt beweegt in de dans is verantwoordelijk voor de nood die ze voelt om haar interpretatie van die momenten te tonen. AMVK: “Een dansend onderwerp filmen verhoogt de visuele toegankelijkheid. Tegenovergesteld aan de opgelegde statische positie van de zittende toeschouwer wordt het mogelijk om accurate details te observeren vanop het punt van waarop de danser gezien wordt. De stilte en technische mogelijkheden, vooral wat betreft licht, van de videocamera beperken mijn impact op wat gaande is, hetgeen een pure opname van de intimiteit die bestaat tussen de lichaamskunstenaar in kwestie en zijn menselijke bewonderaar oplevert.” 

− AMVK


Camera: AMVK

No sound, no editing

Production: vzw Hyena en Club Moral