Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

AMVK: Film

Amvk videosheet 46a (c)video still: AMVK
Video , variable dimensions
computer animation

'Het scherm is in twee gedeeld.

Bovenaan vijf verschillende beelden van het dak van de gebouwen van het Kabinet aan de Koolstraat te Brussel. Elk beeld komt overeen met een werkdag, elke werkdag met een woord. Door op één van de woorden te klikken komt men terecht op de overeenkomstige dag. De woorden zijn voor maandag: subset, dinsdag: subtend , woensdag: syntex, donderdag: flux en vrijdag: inter. Elke dag is aanwezig in 10  variaties  van hetzelfde thema die elkaar at random afwisselen. Klikt men op een ander woord dan komt er een andere dag. Klikt men in de dag dan verschijnen er na elkaar vijf geërotiseerde concepten, per dag vijf vrouwenbeelden dus, hergebruikt in functie van kernwoorden uit een exposé over thermodynamica.

Elke dag heeft ook zijn eigen geluid, een trage golf, een vervormde oscillatie, zeer elementair, simpel, absurd in zijn oneindigheid.

Het onderste deel van het scherm, de onderkant dus, is een animatie  van een still van vier personen in een gesprek in een kunstgalerij. Deze film duurt drie minuten en dient telkens door de gebruiker geactiveerd te worden. Kwestie van het sociale aspect van de onderkant ook via de daadwerkelijke interventie van de toeschouwer te versterken. Het eind- en beginbeeld is een wit vlak.

En dit terwijl het dak van het kabinet onverstoord voort evolueert, at random."

− AMVK


Concept / Images / Editing: AMVK

Interactivity and postproduction: Danny Devos

Producer: Club Moral