Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

AMVK: Film

Amvk videosheet 48 (c)video still: AMVK
Nursing Care, in Melancholy Stupor, 1999
Video , variable dimensions, interactive
computer animation

"Thema: melancholie en hoe het tot een positieve kracht te maken.

De animatie was het hoofdthema van “Nursing Care, in Melancholy Stupor”, de vierde tentoonstelling van de HeadNurse cyclus die in 1995 begon. De HeadNurse cyclus is een “Sex & Technologie” project, dat de therapeutische kracht in schoonheid gebruikt en een ondertitel heeft: “Veerkracht Thuis”. Het is een alchemistische poging om de corrupte alliantie in de massamedia tussen de commercialisering van lust en de banalisering van geweld te openbaren.

Gebruik makend van de structuur van Barok muziek en filosofie worden de films van “Nursing Care, in Melancholy Stupor” doordrenkt van de essentie van de filosofie van Leibniz: het criterium van de substantie is haar activiteit, haar kracht.

De alchemistische staat van dit werk bevindt zich in de fase van ‘uitdovend’: het gevecht tussen donker en licht, de diagonaal. Een mengeling van virtuositeit, berekening en emotie."

− AMVK


Sound: samples of soundtrack of Bladerunner + environemental sound

Contributors: Marc Vanrunxt and Tom Barman

Interactivity: Danny Devos

Producer: Club Moral