Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

AMVK

26 2002 rorty 240 x 150 kopie (c)image: AMVK
Rorty the Headroom, 2002
Andere , 240 x 150 cm
Computerprint on 3M on plexi with magnetic back

"Een computerprint voor Richard Rorty op Plexiglas. Rorty is één van mijn 18 ‘Filosofische Ruimten’. Charles Baudelaire schreeuwt in de tweede helft van de 19e eeuw: “Le Satanisme a gangé!” en opent doodmoe de poorten naar het Modernisme zoals we het nu kennen. Op hetzelfde moment wordt in Noord-Amerika het Pragmatisme geboren, een materialistische filosofie van de Nieuwe Wereld waarvan Richard Rorty in 1979 de meest extreme aanschouwer zal worden.

Het interieur wordt bezet door Telstar, de eerste communicatiesatelliet, en ikzelf die in 1979 in een kamer zit in het Chelsea Hotel in New York. Elke ‘Filosofische Ruimte’ is een computer-interpretatie van een bestaand interieur waarvan ik het visuele aspect herdefinieer, overeenkomstig met de mentale impact van de filosoof.

Mijn eerste ‘Filosofische Ruimte’ dateert van 1998: Descartes. Daarna kwamen Spinoza en Leibniz. Elke Ruimte geeft zijn vooruitzicht onder de invloed van de theorie van de filosoof. Daarin ben ik het, de avatar, die een specifieke theorie groet, in een interieur dat past bij de omstandigheden. Ik neem de vrijheid om heel precies de relatie tussen iedere filosoof en mijn persoonlijke evolutie als een denker te verkennen." 

− AMVK