Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

AMVK

7 stripverhalen hersens (c)image: AMVK
7 Stripverhalen (7 Cartoons), 1976
, 20 x 26 cm each
silkscreen on paper, edition of 100

Andermans ongeluk laaft;
De vrijheid wenkt in de lucht;
Een nieuwe; slechts als er 1 afvalt…;
Het leger waakt;
Leve de non-konformisten!;
Uit de lucht komt het geluk;
Waarom nog mannen?

"Dit is mijn eerste daad als bewuste kunstenaar. Elk stripverhaal zet een standpunt van mij neer. Over overbevolking, hunker naar het goede dat uit de hemel kan vallen, vriendschap, de utopie van uitwijken naar de ruimte, spijt, verraad en misleiding en recuperatie van andermans ongeluk."

− AMVK