Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

AMVK

19910000o kl (c)image: AMVK
Met o.a. een hard lichaam, 1991
, dimensions variable
paint and plastic foil on trovicel on wood (with iron hinged joints)

"Een serie van vier werken waarvan er hier maar drie getoond zijn, allemaal op het formaat van een deur. De deuren kocht ik bij doe-het-zelfzaak Hubo. Ik maakte een mentale striptease vertrekkend vanuit foto’s die mijn toenmalige vriend in 1977 van mij nam. Elk van die werken is een andere interpretatie van hoe je jezelf blootgeeft: half verstopt achter een kier, gedubbeld door een spiegel, of openstaand als een waaier."

− AMVK