Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

AMVK

Amvk 2018 photo m hkacc 1 photo m hkacc  2 (c)image: M HKA
Morele herbewapening gestoffeerd, 2005
Object , 4 x (94 x 50 x 55 cm), 1 x (94 x 50 x 62.5 cm)
upholstered (arm)chairs

"Naar aanleiding van een jubileumtentoonstelling in het MIAT in Gent was er de mogelijkheid om stof te ontwerpen die geweven ging worden op historische industriële textielmachines uit hun collectie. In het kader van mijn HeadNurse-project koos ik ervoor om meubelstof te maken in groen en zwart, doorspekt met lurex. Ik heb er de eiken stoelen die ik van mijn grootmoeder erfde mee laten bekleden. Het caleidoscopische resultaat met enkele van mijn 96 geërotiseerde concepten werd een allusie op de prima materia, de essentie van waaruit vrouwen leven en werken."

− AMVK