Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

19 Enochian Keys Versus 39 Steps of Hitchcock

1983 39 steps london sticker expo kl (c)image: AMVK
20 June - 25 June 1983
Produktion Hair, London

In de zeer kleine ruimte van ProduKtionHAIR hing ik 10 doorzichtige plastic mappen op aan rubberen draden. De mappen hangen in een welbepaalde volgorde, en stellen de 19 Enochiaanse Sleutels voor. Deze sleutels zijn elk op één kant van een map voorgesteld door een beeldencombinatie van mezelf, gebouwen, mensen in hypnose en trance.

Bij de tentoonstelling hoort een film ‘39 Steps/19 Keys’, waarin ik een vergelijking maak tussen de demonische manier van filmmaken van A. Hitchcock enerzijds, en de 19 manieren om de duivel op te roepen anderzijds.

Als soundtrack worden de 19 Enochiaanse Sleutels uitgeroepen met achtergrondmuziek van A. Schönberg.