Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

In a Saturnian World

Rensoc 0002 (c)image: AMVK
25 September - 18 December 2011
The Renaissance Society, Chicago

Anne-Mie van Kerckhovens artistieke producties omvatten een diverse waaier van media, waaronder schilderijen, tekeningen, collages, computeranimatie, installaties en zines. Van Kerckhoven synthetiseert uiteenlopende visuele en tekstuele elementen in haar werk.  Haar favoriete illustratietechniek is vlakke vlakken met harde randen in een RGB-neonpalet, waarbij haar meest voorkomende beelden getrokken worden uit softporn van vóór de seksuele revolutie. Ze eigent zich tekst toe van een reeks van discoursen, waaronder filosofie, wetenschap, poëzie en theologie. Haar werk handelt over metafysische reflecties over de geest, het lichaam, het universum en perceptie.

De Renaissance Society zal vier nieuwe sets van werken presenteren, waaronder talrijke nieuwe werken op papier, een interactieve computeranimatie en een gerelateerde serie van door de computer gegenereerde prints. Het nieuwe werk zal aangevuld worden met selecties van werk van in de loop van haar loopbaan.

Pluriform I en Pluriform II zijn interactieve animaties die online toegankelijk zijn. Pluriform I en II, ontwikkeld in Quicktime VR, zijn gebaseerd op een reeks van tekeningen en collages die de kunstenares vertaald heeft in een verruimtelijkt koninkrijk waarnaar ze verwijst als een geestkaart.

Curator: Hamza Walker

De Renaissance Society bij de University of Chicago        

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is er een uitgebreide catalogus van Anne-Mie Van Kerckhovens werk, Mistress of the Horizon, gepubliceerd.    
De tentoonstelling zal in een licht aangepast versie reizen naar het Museum van Moderne Kunsten in Oostende, België, van 18 februari tot 27 mei 2012.