Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

Meesteres van de horizont

Uitnodiging muzee amvk 18 02 (c)image: AMVK
18 February - 27 May 2012
Mu.ZEE, Oostende

Mu.ZEE presenteert vanaf 18 februari een solo tentoonstelling van de Belgische kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven (°1951). Zij is niet alleen een schilder, een tekenaar een performer, maar ze heeft de afgelopen dertig jaar een omvangrijk multimediaal oeuvre samengesteld..

Meesteres van de horizont is een coproductie tussen de Renaissance Society in Chicago en Mu.ZEE. Anne-Mie Van Anne-Mie Van Kerckhoven heeft vier nieuwe series werken als uitgangspunt genomen voor deze  solotentoonstelling. Videoanimatie, computer gegenereerde prints en een groot aantal tekeningen worden aangevuld met representatieve werken uit haar omvangrijke oeuvre, aangebracht in een door de kunstenares zelf ontworpen unieke tentoonstellingsarchitectuur gericht op de horizonlijn van de Noordzee!    
        
Meesteres van de horizont vertrekt van de kerngedachte dat de zucht naar oneindigheid en de afkeer ervoor leiden tot melancholie die uiteindelijk omslaat in een festijn van utopische gedachten. Maar door deze overdaad verzwakt de menselijke geest die zich probeert in stand te houden via luxe, nepervaringen en perversie. De horizont, die perspectief biedt, is uiteindelijk het redmiddel die de geest bevrijdt van dwang!  De publicatie bij de tentoonstelling, werd uitgegeven door Lannoo.