Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

Serving Compressed Energy with Vacuum

1 (c)image: AMVK
25 April - 14 June 2015
Kunstverein München, München

Van 25 april tot 14 juni 2015 presenteerde het Kunstverein München 'Serving Compressed Energy with Vacuum' door Anne-Mie Van Kerckhoven.

Van Kerckhoven is een kunstenares. Dat is een wetenschappelijk feit. In 2009 was ze een proefpersoon in een studie die uitgevoerd werd door onderzoekers in Leuven, België. Ze hebben bewezen dat haar hersenen op een andere manier werken. Ze lichten volledig op en dan zelfs alle delen ervan tegelijkertijd.  In andere woorden lag de keuze om een kunstenares te zijn nooit bij Van Kerckhoven. Het is een ingestelde conditie, niet een beroep. Voor meer dan veertig jaar heeft haar artistieke praktijk haar een persoonlijk overlevingsmechanisme gegeven - een filter om haar ervaring van het leven op aarde te verwerken en om alternatieven ervoor te creëren.

Van Kerckhoven heeft onder andere gebruik gemaakt van de volgende materialen; films van 16 mm en Super-8, animatie, collages, computergraphics, tekeningen, installaties, muziek en geluid, foto's, plexiglas en pvc-schilderijen, publicaties, scenografie, beeldhouwwerken, zeefdrukken, stoffen, video's en kopieermachines. Ze heeft willekeurig series van op tekst en afbeeldingen gebaseerde 'verslagen’ aan vrienden (en vijanden) per telefax gestuurd.  Ze heeft geprinte 'handleidingen’ geschreven, ontworpen en verdeeld om uitleg te geven over haar tentoonstellingen of die tentoonstellingen 'geregistreerd’ als video's, die dan later werken werden met een nieuwe laag. In de vroege jaren '80 heeft ze haar beginstappen in het gebruik van opkomende computertechnologieën verdergezet als een kunstenaar in opleiding in het Laboratorium voor Kunstmatige Intelligentie in Brussel.

Het corpus van interdisciplinaire werken van de kunstenares dat ze nog dagelijks aan het uitbreiden is, wordt versterkt door een overdonderende uiteenlopende thematiek, van kunstmatige intelligentie, theorie en thermodynamica tot de materialiteit van plastic en de representatie van vrouwen in de softporn van vóór de jaren '60. Ze is blijvend geïnteresseerd in matrices, cijfers, databases, vergelijkingen, bestanden, lexica, logboeken, schema's en systemen en deze passen allemaal in Van Kerckhovens gebruik van kunst om de wereld te begrijpen.

Deze omvangrijke tentoonstelling, die samengesteld is door Chris Fitzpatrick en Van Kerckhoven zal de meest uitgebreide voorstelling van de kunstenares zijn tot vandaag de dag met 178 werken die geproduceerd zijn tussen 1975 en 2015.  Veel van deze werken worden voor de eerste keer tentoongesteld en zijn geïnstalleerd in een verweven en antichronologische configuratie om Van Kerckhovens praktijk te tonen als een eindeloos continuüm van vormen en ideeën.

Er zal een gelijknamige publicatie van 108 pagina's beschikbaar zijn als leidraad voor de tentoonstelling. Het boek, dat bewerkt is door Julie Peeters en in samenwerking met Roma Publications en het Kunstverein München uitgegeven is, bundelt een rijke verscheidenheid aan zeldzaam archiefmateriaal en nieuwe primaire informatie in een parallelle ruimte voor Van Kerckhovens meer tekstuele, grafische en documenterende aanpakken.

'Serving Compressed Energy with Vacuum' is in zijn geheel gezien een röntgenfoto van Van Kerckhovens praktijk in de eigen woorden van de kunstenares die gemedieerd is in zijn eigen dialect.


Dinsdag 28 april 2015, 19:00    
Anne-Mie Van Kerckhoven en Danny Devos stellen het zelfgepubliceerde tijdschrift Force Mental (1982 - 2006) voor. De kunstenaars produceerden de periodieke publicatie van 1982 tot 2006 en legden er zowel de Belgische undergroundmuziekwereld, als hun activiteiten als de noiseband en het trefpunt Club Moral in vast. Na hun presentatie zal Club Moral live optreden.        

Dinsdag 12 mei 2015, 19:00     
Begeleide rondleiding door de tentoonstelling met de directeur Chris Fitzpatrick.

Dinsdag 2 juni 2015, 19:00       
Vertoning van Anne-Mie Van Kerckhovens 'Video Registrations' in de Werkstattkino, Fraunhoferstr. 9, 80469 München. Aangezien er beperkte plaatsen beschikbaar zijn voor dit evenement, zullen er geen personen meer worden binnengelaten na 19 uur.