Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

Bathyle De La Deschenières

20101013a bathyledelladeschenie res.0x480 (c)image: AMVK
01 April - 23 April 2011
Boetiek Bensimon, Antwerpen

“Bathyle de la Deschenières” is de hoofdfiguur in het verhaal "La Belle et le Manant", gepubliceerd in n° 45  van het tijdschrift Regal. Regal is een Parijs herenblad uit de jaren 50, waarop Anne-Mie Van Kerckhoven zich inspireerde om een reeks werken te maken, waaraan ze nog volop bezig is.

Zij selecteerde 10 bladspiegels uit het magazine en maakte er computerwerken op plexiglas van. Haar voornaamste manier van werken op dit moment is het hergebruiken van dubbele bladzijden uit deze magazines en ze om te zetten in grotere werken. Ze vertrekt van computerprints en verwerkt ze manueel verder. De serie gaat over wensdromen, verwarring, realiteit, vergane utopie en psychose.

Bij wijze van installatie zullen verschillende werken tentoongesteld worden die geïnspireerd werden uit de thematiek “Bathyle de la Deschenières” in de winkel Bensimon die zich bevindt in Steenhouwersvest 40 in Antwerpen.