Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

DOCU-PRESS 1

Uitnodiging docu press 2014 kl (c)Frans Masereel Centrum, courtesy AMVK
12 April - 16 May 2014
Frans Masereel Centrum, Kasterlee

DOCU-PRESS - terugblik op een opleiding in de vorm van een documentaire

In de tentoonstelling DOCU-PRESS wordt er een selectie getoond van het geprinte werk van AMVK van de jaren '70 tot nu. Tijdens haar opleiding in januari van dit jaar heeft Anne-Mie Van Kerckhoven een serie zeefdrukken gemaakt met de titel 'Verborgen Lagen'. Het was de fascinatie voor het productieproces van deze ene vergeten Vlaamse traditie, tapijtwerk, die AMVK geïnspireerd heeft.  In analogie met de oude weeftechnieken was Anne-Mie Van Kerckhoven op zoek om de technische componenten van een geprinte afbeelding te ontrafelen. Op die manier wordt er aandacht besteed aan menselijke fouten, de onregelmatigheden die zich voordoen tijdens het printproces. De afwijkende kopieën onthullen een onverwachte mildheid van het mechanische proces.

Voor de eerste keer in de geschiedenis nodigt het Centrum Frans Masereel kunstenaars uit om te verblijven in het centrum en er nieuwe werken te maken in de workshop. Tijdens het verblijf staat het experiment centraal. De kunstenaar wordt uitgedaagd om op een kritische manier vragen te stellen over de printtechnieken en ze in verhouding te plaatsen ten opzichte van zijn/haar artistiek werk. Het is een concreet onderzoek naar de waarde van grafische technieken voor het artistieke proces en naar de mogelijkheden die nieuwe manieren van printen bieden om aan content gerelateerde en thematische vragen te vertalen.

DOCU-PRESS heeft de aard van een expliciete documentaire. De voorstelling toont de verschillende lagen van het creatieproces en legt links vast van andere kunsttakken. Deze terugblik op een opleiding geeft weer wat grafische technieken betekenen voor een kunstenaar en welke impulsen ze kunnen geven aan een artistiek oeuvre.