Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

Hoeren en Profeten

Solo 17 hoeren profeten nieuwe workshop kl (c)image: AMVK
24 February - 03 March 1983
De Nieuwe Workshop, Brussel

"Hoeren en profeten presenteerde ik in een achterbouw. De ruimte was gevuld met enorme bergen afval van hout, karton en papier. De installatie bestond uit S elementen, die ik in een bepaald parcours plaatste waar de toeschouwer doorheen werd geleid.

Het 1ste element werd gevormd door geschikt afval rondom een imaginair liggende figuur, deze werd op haar beurt aangevuld met plexi-tafels waarop afbeeldingen van naakte vrouwen. Het hoofd bestond uit een assemblage van een groot achteroverstaande vrouwenfiguur.

Het 2de element bestond uit 3 graven; grote afval hopen met daarop portretten van valse profeten, prototypes voor hun soort: Ernst, Orwell/Huxley, Beckett.

Het 3de element was een 50m lange papieren lus waarop steeds weer 2 gevechten herhaald worden: 2 mannelijke worstelaars, en een copulerende man + vrouw.

Het 4de element was een Super 8 filmlus: een getekende animatie van 4 honden die een ritmische over-excitatie ondergaan. Daarbij de woorden EXCITATIE - INHIBITIE.

Het 5de element bestond uit tekeningen in rubber op PVC-platen. Afbeeldingen van contactpunten en afstotingspunten. Het geheel van de installatie werd afgewerkt
met de geur van solfer en mijn fluisterende stem omfloerst met lage tonen: I ENJOY YOU!

De opening werd opgeluisterd met een muziekperformance van Club Moral.

De Balans tussen excitatie en het inhibitieproces determineert het hele menselijk gedrag. Normaal en pathologisch."


"Het belang van Transmarginale Inhibitie in 5 stappen:
1. Hoeren
    Tafels. Kruis.
2. 2Gevechten
    Transport.
3. 3Profeten
    Graf.
4. 4Honden
     Flexor. Relax.
5. Lichamen
    Dwaal!"

− AMVK