Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

Inzichten en Vergezichten, Een Ommegang

088 (c)image: AMVK
12 May - 13 December 2012
MAS, Museum aan de Stroom, Antwerpen

De invulling van de lichtwanden in de MAS-boulevard is een hedendaags kunstproject. Jaarlijks wordt een nationale of internationale kunstenaar uitgenodigd om een ontwerp te maken. De opdracht bestaat erin lichtwanden te maken die zowel van ver (buiten het MAS) als van dichtbij (in de MAS-boulevard) de moeite waard zijn om te bekijken.

Anne-Mie Van Kerckhoven, een Antwerpse kunstenares met een internationale reputatie, werd als eerste aangezocht. Zij liet zich inspireren door een 16de-eeuws boek van de Italiaan Joannes Pierus Valerianus, dat ze aantrof in het archief van het Museum Plantin-Moretus, Prentenkabinet. Een tweede belangrijke inspiratiebron waren de horizonten: als je opklimt in de MAS-toren en naar buiten kijkt, daalt de horizon, afhankelijk van het niveau waarop je je bevindt. Bij de constructie van haar beelden liet Van Kerckhoven zich ook leiden door de verhalen en collectiestukken in de museumzalen. Door emblemata uit het 16de-eeuwse boek in hedendaagse imaginaire digitale landschappen te integreren en met de horizonten te verweven creëert Van Kerckhoven voor het MAS nieuwe verhalen en nieuwe wereldbeelden.

Ze bevolkt de oppervlakten van de lichtwanden met mythische wezens en tekens. De spanningen tussen groot en klein, natuur en cultuur en mens en dier vormen samen een hedendaagse reflectie op onze maatschappij. Elke lichtwand brengt een uniek verhaal waarin verbeelding en realiteit elkaar ontmoeten.

De opeenvolging van de acht verdiepingen is als een stripverhaal of een animatiefilm, maar lijkt ook op een stoet van ideeën en elementen. De acht lichtwanden bieden uitzicht, geven een richting en brengen een verhaal.

Anne-Mie Van Kerckhoven (°1951) combineert computerwerk met tekeningen, tekst, geluid, video en schilderkunst. De relatie tussen kunst, exacte wetenschap, politiek en sociale wetenschappen staat in haar werk centraal. Door kennissystemen te onderzoeken en met in elkaar in verband te brengen biedt ze weerstand tegen de alomtegenwoordige chaos van alledag. Door de jaren heen heeft Van Kerckhoven een fascinerend en complex multimediaal oeuvre opgebouwd. (bron: MAS Gids 2011)