Anne-Mie Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Ze is geboren in 1951 in Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt. Sinds de jaren 1970 is ze actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer. Ze is altijd een pionier geweest – een vrouwelijke, collaboratieve, bedachtzame voorloper in een door mannen gedomineerde, marktgerichte, visueel geobsedeerde kunstenwereld – en zou daarom als een kunstenaar voor de toekomst moeten worden beschouwd. De praktijk van AMVK is werkelijk interdisciplinair. 

M HKA wil Anne-Mie Van Kerckhoven voorstellen aan een breder publiek als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – als zuurstof van de hele samenleving. 

Love and Insight in Trendy Places

Bt amvk dsc 0075 web (c)image: AMVK
26 October - 22 December 2012
Galerie Barbara Thumm, Berlijn

"2002, een zonnige dag in Berlijn. Ik zat de tijd te doden op de hoek van de Dircksenstraße en ik was een Belgisch krantenartikel aan het lezen over "de satan van de materie”: in het CERN in Zwitserland was een internationaal team van wetenschappers er net in geslaagd om een relatieve hoge hoeveelheid antimaterie te creëren. Deze doorbraak zou de weg naar uitgebreid onderzoek over dit enigmatisch spiegelbeeld van alledaagse materie openen, maar zou ook de grond kunnen aanvegen met het standaardmodel van de fysica.

Ik concentreerde me lekker in het zonnetje in de schaduw van de Radiotoren en ik zag de inhoud van het artikel smelten in een scherp en opvallend inzicht in de westerse creatieve activiteiten sinds 1945. Een inzicht in wat kunst nu eigenlijk doet in de maatschappij van vandaag de dag, wat de maatschappij doet met kunst, wat ze doet ondanks kunst en dankzij kunst. Na twee uren concentratie werd het inzicht in de tegenstelling materie/niet-materie die door de media gegenereerd is tot een duidelijke prognose over de tegenstelling kunst/antisade. Mijn tekst heeft de titel ECFK (Europees Centrum voor Futuristische Kunst) gekregen, omdat futuristische kunst het eindproduct is wanneer kunstenaars werken onder invloed van de theorie die in mijn artikel onthuld wordt.

“Antisade is het spiegelbeeld van alledaagse progressieve kunst. Het komt niet voor in de kunstwereld, maar het kan onder extreme omstandigheden worden gecreëerd. Kunst en antisade vullen elkaar aan. Als ze met elkaar in contact komen, verandert het realiteitsconcept en kunnen ze elkaar vernietigen. […]”

Antisade behandelt het lelijke, het perverse, het verkeerde, het satanische, het gevreesde. Tweehonderd jaar geleden opende Baudelaire de deur voor hetgeen waar kunst nu over handelt. Verlichting, modernisme en abstractie leiden tot een gemeenschappelijke westerse hysterie die haar climax vond in de ontploffing van de eerste atoombom. Sindsdien loopt de geschiedenis op twee parallelle sporen.

Ik heb besloten fragmenten van de ECFK-tekst te gebruiken voor de hoofdwerken die ik gemaakt heb voor mijn show "In a Saturnian World" in de Renaissance Society in Chicago (sept – dec 2011) en later voor "Mistress of the Horizon" in Oostende, B (feb – mei 2012). De werken samen kregen de naam '’Nonzero/pastime'’ en ze zorgden voor een indeling van de tekeningen en andere werken die te bezichtigen waren. Deze tekeningen/prints/film.... stijgen uit boven de gemengde gevoelens van erotische toe-eigening en kunstmatig opgewekte verontwaardiging (mode, perversie, geld, seks) en worden een mogelijkheid om waarden en besluiten door te geven. De combinaties van beeld, tekst en toegeëigende content bieden instrumenten die een universeel inzicht kunnen geven in de realiteiten en de redenen van het bestaan."

− AMVK